
Sähköpotkulautojen historia – sadan vuoden matka huristeluun
Tiesitkö, että moottoroituja potkulautoja on ollut jo yli sata vuotta? Ennen sähköä päristeltiin bensalla, ja poliisitkin viilettivät potkulaudoilla jo 1910-luvulla. Hypätään kyytiin ja kurkataan, miten nämä nykyajan sähköiset menopelet kehittyivät historiansa varrelta kaupunkien kaduilla huristeltavaksi hittituotteeksi.
Sähköpotkulautojen nousu – mistä kaikki alkoi?
Vaikka sähköpotkulaudat vaikuttavat uudelta ilmiöltä, niiden tarina ulottuu vuosikymmenten taakse.
Ensimmäiset ideat moottoroiduista potkulaudoista syntyivät jo 1900-luvun alussa, mutta sähkömoottorin yhdistäminen kevyeseen, kaupunkiliikenteeseen sopivaan laitteeseen otti aikansa.
Todellinen läpimurto tapahtui vasta 2010-luvun lopulla, kun teknologian kehittyminen – erityisesti litiumioniakkujen, kevyiden moottorien ja älypuhelintekniikan ansiosta – mahdollisti laitteet, jotka olivat kevyitä, helppokäyttöisiä ja tarpeeksi kestäviä jaettuun käyttöön.
Sähköpotkulauta ei ole vain hauska kulkupeli, vaan se syntyi vastaukseksi kasvaviin liikkumisen haasteisiin: ruuhkiin, päästöihin ja lyhyiden matkojen tehottomuuteen.
Ensimmäiset sähköpotkulaudat – 90-luku toi virran mukaan
Ensimmäiset sähköpotkulaudat saapuivat markkinoille 1990-luvun lopulla, jolloin valmistajat kuten GoPed ja Razor kokeilivat, voisiko sähkömoottori korvata bensiinin. Esimerkiksi Razor E100, joka julkaistiin vuonna 2003, oli suunnattu nuoremmalle käyttäjäkunnalle. Se kulki noin 16 km/h ja oli hitti synttärilahjana.
GoPed puolestaan toi markkinoille EScooterin, joka oli enemmän aikuisille suunnattu, järeä sähkölaite. Näissä laudoissa oli vielä paljon parannettavaa: kantama oli lyhyt, akut painavia ja latausajat pitkiä. Silti ne loivat perustan tulevalle kehitykselle ja herättivät kiinnostuksen sähköllä toimivaan henkilöliikkumiseen.
Bensakäyttöiset moottoripotkulaudat – GoPed ja kumppanit
Ennen sähköä oli bensa. 1980-luvun lopulla yhdysvaltalainen GoPed (Patmont Motor Werks) toi markkinoille bensiinikäyttöisen GoPed Sportin, joka sai nopeasti kulttimaineen erityisesti nuorten ja harrastajien keskuudessa. Laite käytti 2-tahtista moottoria, joka muistutti moottorisahaa, ja sen ääni oli sen mukainen – kuuluva ja hieman ärjy.
Bensakäyttöisiä lautoja käytettiin jopa kilpa-ajoon, ja niihin sai ostaa viritysosia kuten tehokkaampia pakoputkia ja suurempia kaasareita. Joissain malleissa huippunopeus nousi yli 60 km/h, mikä teki niistä melkein pieniä moottoripyöriä ilman jousitusta tai jarrulevyjä.
Hauska esimerkki vanhemmasta ajalta on myös Autoped, vuodelta 1915, jota käytettiin muun muassa New Yorkin postilaitoksessa ja poliisivoimissa. Tämä laite käytti pientä bensiinimoottoria ja taittui kasaan – melkein kuin nykyajan sähköpotkulauta esi-isä.

Käytetyn sähköpotkulaudan, sähköskootterin tai sähköpyörän myyminen voi olla yllättävän stressaavaa